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The continuing education by endorsement process allows a Pennsylvania EMS provider who attends or 
teaches a course, to apply to the Department to receive credit for the course.  (28 Pa. Code 
§ 1023.32. Credit for continuing education.)  
When requesting credit for a continuing education course offered by an organization which is not a 
Pennsylvania accredited EMS continuing education sponsor, the EMS provider shall have the burden of 
demonstrating to the Department that the course meets standards prescribed in 28 Pa. Code § 1023.32  
by submitting a completed application for continuing education by endorsement.  (EMS Registry Job Aid 
for Applying for Con Ed by Endorsement.pdf (state.pa.us)) . The Department will assign credit to the 
course, including the possibility of no credit or partial credit. 
 
Things to remember prior to submitting your request: 

 

• If a class is conducted by a Department accredited EMS Continuing Education Sponsor, 
continuing education credits must be requested through that sponsor.  Endorsement for 
credits for these classes will not be accepted when submitted by an individual.  For a list 
of accredited EMS continuing education sponsors, please visit the PA EMS Registry 
system (EMS Registry (state.pa.us.)) or contact your Regional EMS Council for assistance. 

• Credit may not be received if the EMS provider or EMSVO misses more than 15% of the 
time assigned for the course. 

• Credit may not be received for other than 30 or 60 minute units of instruction.  The 
course must be at least 30 minutes. 

• An EMS provider and an EMSVO will receive credit for a specific course only one time per 
registration cycle, even if the EMS provider or EMSVO has repeated the course in a 
different year of the same registration cycle.  Continuing education credits may not be 
carried over from one certification period to another. 

• CPR is not eligible for continuing education credit. 

https://ems.health.state.pa.us/Registry/Help/JobAids/EMS%20Registry%20Job%20Aid%20for%20Applying%20for%20Con%20Ed%20by%20Endorsment.pdf
https://ems.health.state.pa.us/Registry/Help/JobAids/EMS%20Registry%20Job%20Aid%20for%20Applying%20for%20Con%20Ed%20by%20Endorsment.pdf


• One (1) college credit is equal to 8 hours of continuing education for endorsement 
purposes.  

• An EMS provider or EMSVO shall receive credit for teaching a continuing education 
course equal to the amount of credit for which a continuing education course is 
approved by the Department, the number of hours served as an instructor in that course.  
An EMS provider or EMSVO shall receive credit for teaching the same course only once 
during a registration renewal cycle.  

• Continuing education hours may be awarded to individuals serving either as an exercise 
evaluator or a simulated patient for psychomotor exam participation.  These hours may 
be credited to the Clinical Patient Care (CPC) Category.  All education of this type shall be 
entered as continuing education by endorsement.  EMS providers who participate in the 
certification psychomotor exams coordinated by their Regional EMS Council are eligible 
to earn continuing education hours to half the time of their participation rate.  Ex:  An 
EMT participates in a psychomotor exam for four (4) hours, they are eligible for two (2) 
hours of continuing education. 
 

 
 


